Wonen

De Polderwijk bestaat uit meerdere woonbuurten met ieder een eigen woonsfeer en verschillende woningtypen. Parkkwartier, Bergkwartier en de Molenbuurt in het Waterkwartier zijn voltooid.

Op dit moment wordt gewerkt aan Havenkwartier en de woonbuurten Eilandenbuurt en Schelpenbuurt in het Waterkwartier. Hier is nog ruimte voor ongeveer 800 nieuwe duurzame woningen voor verschillende doelgroepen. Daarna wordt de Watermolenbuurt verder ontwikkelt. Dit is de laatste buurt van de Polderwijk.

Een eigen huis bouwen

Droomt u ervan om uw eigen huis te bouwen? Stap voor stap een woning ontwerpen die helemaal bij u past. Gemeente Zeewolde verkoopt regelmatig 'vrije kavels' aan particulieren. Een vrije kavel biedt de kans om uw droomwoning te bouwen. Benieuwd of er kavels te koop zijn? Kijk voor meer informatie bij 'Huidig aanbod'.

De gemeente vindt klimaatbestendig bouwen belangrijk. Projectontwikkelaars bouwen woningen die voldoen aan de voorschriften van het Bouwbesluit. De gemeente geeft ze extra uitdagingen om toekomstgericht te bouwen. Bouwt u een nieuwe woning? Dan kunt u de volgende stap zetten richting een duurzame toekomst. Dit kunt u doen door duurzaam te bouwen. Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik, maar ook over:

  • Bouwen met aandacht voor een veranderend klimaat en natuur. U kunt bijvoorbeeld een nest- of vleermuiskast inbouwen in uw gevel.
  • Gebruik van duurzame materialen. Bijvoorbeeld biobased bouwmaterialen of CO₂-arme materialen.
  • Energie- en waterbesparing.
  • Duurzame energieopwekking.
  • Een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie. Dit voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen.
  • Hergebruiken van materialen.
  • Uw tuin duurzaam aanleggen door rekening te houden met wateroverlast en hittestress.